Regiomanagers dag
Servicekosten
Kort geleden kwamen alle regio managers van Woonzorg Nederland bijeen in Baarn. Het LHP gaf inzicht in de regionale vergaderingen en wat die hadden opgebracht. Daarna werd door Marit Boersma, regiomanager Woonzorg in Drenthe en oost Groningen samen met vicevoorzitter Ad van Rooij van het LHP gesproken over de servicekosten.
Zo komt er per regio een bewonersconsulent die speciaal getraind wordt in servicekosten en die kan worden ingevlogen als er verschil van mening is. Ook uit Amstelveen kunnen experts worden opgeroepen.
Als proef gaan we in regio 2 (Drenthe en Oost Groningen) alle servicekosten bekijken van de complexen waar geen huurderscommissie is. Die kunnen nu nergens terecht en wij kunnen op deze wijze als LHP wellicht duidelijkheid geven over de opbouw en de transparantie van de kosten.
Openbaar groen
Tenslotte wordt er over gedacht om als Woonzorg en LHP samen naar de huurcommissie te gaan om een duidelijke uitspraak te krijgen over al dan niet besloten of openbaar groen. De huurcommissie oordeelt nog wel eens tegenstrijdig en dat maakt het allemaal niet eenvoudiger. Uiteraard is elke situatie verschillend maar er kunnen best wel algemene regels zijn.
Recreatieruimte
In de middag werden we meegenomen in de beleidsnotitie ruimte zoals dat officieel heet. Het gaat dan om de recreatieruimte. Als die in het woningwaarderingssysteem zit – wat in de grote meerderheid het geval is – dan hebben de bewoners het daar voor het zeggen. Zij betalen er voor.
Overlast
Woonzorg kan pas ingrijpen bij aanhoudende en ernstige overlast. Omdat “overlast” een rekbaar begrip is worden er afspraken gemaakt. Zo is er een escalatieladder waarbij stapje voor stapje wordt aangegeven wie wat doet. Er is een groen gebied dan is praten een oplossing. Gaan we verder dan komen we bij mediation of andere vormen en uiteindelijk kunnen er dan waarschuwingen en gedragsaanwijzingen volgen. Mocht dat ook niet helpen dan volgt in het uiterste geval uitzetting via de rechter.
Dat laatste wil niemand vandaar dat er wat meer afspraken komen hoe we omgaan met dit soort situaties.
Adviesbox
Samen met Woonzorg gaat het LHP een adviesbox ontwikkelen voor activiteitencommissies met daarin tips en adviezen om goed te functioneren en om zo transparant mogelijk bezig te zijn. Elke huurder heeft dan inzicht in de geldstromen en dat voorkomt hopelijk achterdocht.